PeaceWorks peppar för engagemang

PeaceWorks peppar för engagemang

Att leka “hela havet stormar” i ett trångt klassrum, leder inte helt oväntat till mycket skratt. Med styrning av Maja Jacobsson och Isabelle Kermeen från fredsorganisationen PeaceWorks, leder leken även till intressanta diskussioner om människors olika förutsättningar, orättvisor och makt.

Mullsjö folkhögskola har under flera år tagit emot volontärer från olika länder via PeaceWorks. I år har samarbetet vidareutvecklats i och med skolans nya utbildning Volontärlinjen Global, där PeaceWorks har en tydlig roll.

Just nu pågår en intensiv 2-dagars kurs som går under namnet Driv. Syftet med kursen är att deltagarna ska bli peppade samt att få kunskap kring hur man kan få en tanke, en idé att bli verklighet. Föreläsning varvas med många praktiska övningar. Skratt blandas med allvar. I mindre grupper arbetar man med fiktiva projekt just för att få möjlighet att tänka till över de olika steg som tas när man vill försöka uppnå sin dröm, sitt syfte. Steg för steg leder Maja och Isabelle gruppen genom lektionerna som handlar om visioner, syften, delmål och metoder.
– Att få se engagemanget som uppstår i gruppen och den utveckling de gör på dessa två dagar är enormt inspirerande, poängterar både Maja och Isabelle.

När gruppen själva summerar första dagen med PeaceWorks, är det med ord som “superdag, inspirerande, taggande, lärorikt, idéer, mycket att tänka på, givande”.

Under året kommer Volontärlinjen Global fortsätta att arbeta med projekt i olika former och på olika nivåer. I januari lämnar de Sverige för varmare breddgrader och kommer under några månader arbeta som volontärer inom olika projekt. Väl tillbaka på svensk mark  kommer alla att få göra en djupdykning i ett projekt de själva väljer. Dagarna med PeaceWorks och kursen Driv. är alltså startskottet för Volontärlinjen Globals kommande projektarbeten.