Boxning, zumba & surdegsbröd

Boxning, zumba & surdegsbröd

Tema friskvård pågår just nu i vartenda hörn på Mullsjö folkhögskola. Det bakas och läggs ansiktsmasker, klättras, magdansas, boxas, svettas och skrattas. Roliga aktiviteter blandas med olika föreläsningar. Att äta sunt, träna och att ha bra sömn påverkar oss mycket. Fakta som vi vet om, men ändå kan ha svårt att efterleva. Som inledning på vårterminen vill Mullsjö folkhögskola inspirera för ett sundare tänk och för tillfället genomsyras hela skolan av friskvård.

HV71:s fystränare, Magnus Carlson, pratar om vikten att må bra, både i kropp och hjärta. Han berättar och visar på eleverna hur han regelbundet testar elithockeylagets fettmängd, vilket resulterar i mycket skratt. Men han betonar flera gånger under sin föreläsning att ha en bra hälsa, att tänka sunt och må bra, inte handlar om fettmängd utan istället om en inställning. Det är viktigt att ta hand om sig själv för att må bra.

Anneli Johansson, som är skolans samtalsresurs, poängterar i sin föreläsning betydelsen av sömn. Att slarva med sömnen påverkar mer i kroppen än vad man kan ana. Träning och att äta sunt är viktigt, men om man slarvar med sömnen blir resultatet lite som att snubbla på mållinjen. Kroppen orkar inte. Hälsa och sömn hör definitivt ihop.

Med föreläsningarnas visdomsord i bagaget har eleverna kastat sig in i de olika aktiviteterna. Och friskvårdsdagarna verkar vara uppskattade.


– Tänk om någon frågar mig vad jag har gjort i skolan idag, utbrast en av tjejerna som provade på att göra egen ansiktsmask.
– Ja, det här var roligare än vad jag hade föreställt mig, säger en annan av tjejerna under tiden som mandelbitar, honung och andra råvaror masseras in i ansiktet.

En rolig och nyttig första vecka på terminen går mot sitt slut, men förhoppningsvis lever tankarna om friskvård kvar lite längre.