My valde Textilskolan

My valde Textilskolan

My Chiacchiero arbetar vanligtvis som kostymmästare på Smålands Musik & Teater i nya Spira huset i Jönköping, men har under läsåret varit en av eleverna på Textilskolan.
– Jag har tagit tjänstledigt, för att få göra något som jag drömt om. Att få lära mig screentryck. Alla behöver nog göra ett break någon gång i livet. Att få gå här på Textilskolan ger möjlighet att utvecklas konstnärligt. Vad du fokuserar på under året kan special anpassas efter din önskan. Eftersom jag redan kunde sömnadsbiten när jag kom hit, har jag fördjupat mig inom andra områden, fortsätter My. Jag försöker verkligen pusha alla som har ett intresse att ta chansen, nybörjare som erfarna. Året på Textilskolan fungerar verkligen för alla textilintresserade, avslutar My.
(se hennes portfoliosida)

Hattar, hattar…och ännu mer hattar
En ganska unik inriktning på Mullsjö folkhögskolas Textilskola är hatt tillverkning. Varje vår har Textilskolan en hattparad för hela skolan, då både eget sydda och stockade hattar visas upp samt inlånade hattar. Under årets hattparad lånades även kostymer in från Smålands Musik & Teater.

Hattparaden är en munter tillställning! Det bjöds på hattar från olika tidsepoker med start på 20-talet, och man inser att människan genom åren alltid burit hatt. Hattar har ofta markerat status, ställning, yrkeskategori eller använts för fest och glans. Så i skolans aula spatserade mannekängerna runt som festklädda 20-talsdamer, poliser, prinsessor, tomtar, studenter och publiken verkade njuta av tillställningen.

Är du intresserad av textiltryck och design, sömnad och hattar? Varför inte göra som My… Ta ett år och bara njut av att få utvecklas konstnärligt och att få fördjupa dig inom ditt intresse.

Fotografer: Håkan Krogdal, Sofia Einebrant, Emmelie Bergagård från Fotoskolan