Baskurs

Baskurs med hantverk

En grundutbildning är idag ett villkor för att få ett bra jobb eller för att gå vidare till en högre utbildning.

Samhället ställer också ökade krav på dig och din utbildning. Genom baskursen får du en bra grundutbildning och möjlighet att läsa in saknade behörigheter i en lugn takt. En del av dem som läser baskursen har avbrutna gymnasiestudier och vill nu återuppta dem. Kursen ger också tid för personlig utveckling. Genom att studera både allmänna ämnen som svenska och matematik och karaktärsämnen som exempelvis konsthantverk, historia och naturkunskap får du en utbildning som berikar dig som person. Många upplever också att det är lättare att ta till sig nya kunskaper när man växlar mellan olika slags ämnen.

För att underlätta studierna erbjuder vi:

• Återkommande personliga samtal
  • Personligt schema
  • Anpassning av undervisningen
  • Stödundervisning
  • Tid för inläsning
  • Ett brett utbud av ämnen
  • Möjlighet till läs-och skrivträning

Kursen är öppen för alla som fyllt 18 år.

Svenska, engelska, matematik, samhällskunskap, historia, livsåskådning och naturkunskap är skolans allmänna ämnen. Vid kursstart bestämmer vi tillsammans vilka allmänna ämnen och på vilken nivå du bör läsa, det är alltså inget du behöver bestämma när du söker till skolan.
Kurstiden fördelas ungefär lika mellan allmänna ämnen och karaktärsämnen för den utbildning du valt.
Baskursens karaktärsämnen är silversmide, keramik, naturkunskap och samhällskunskap. Vi strävar efter att du ska uppnå behörighet för högskolestudier.
Utöver de allmänna ämnen och karaktärsämnen du valt har du möjlighet att välja bland ett antal tillvalsämnen, som psykologi, estetisk profil, nybörjarspråk, teckenspråk, datorkunskap och musik. För att ett tillvalsämne ska kunna genomföras finns en minimigräns för antalet deltagare.

Målet med studierna på allmän linje är att du skall få grundläggande behörighet i de ämnen du behöver för att kunna söka till högskolan. Det kan ta olika lång tid, 1-3 år, beroende på hur mycket du läst tidigare och vilka ämnen du där har fått behörighet i.

Temadagar

Under året har vi några temadagar då vi arbetar med ett speciellt ämnesområde, exempelvis internationella frågor, miljö eller kulturfrågor.

Under kurstiden genomför vi någon studieresa. Resan är en del av undervisningen och vi önskar därför att alla deltar.

Efter avslutad kurs får du dels ett intyg med vilka ämnen och i vilken omfattning du läst dem, dels ett intyg med studieomdöme enligt folkhögskolans 7-gradiga skala. Detta ger dig möjlighet att söka till högskolan om du har uppnått grundläggande behörighet. Du har också möjlighet att få särskild behörighet i vissa ämnen.

Pågående läsår: Kursen startar den 18 augusti 2014 och slutar den 29 maj 2015.
Läsår 2015-16: Kursen startar den 24 augusti 2015 och slutar den 1 juni 2016.

Du söker på folkhögskolans ansökningsformulär alternativt via webbanmälan och är välkommen med din ansökan under hela året. Önskar du mer information kontakta oss på 0392-374 00 eller skicka ett mail till info.mullsjo@folkbildning.net