Internationell kurs

Studieresor ingår i kursen
This is an example of a HTML caption with a link.

Internationell kurs med studieresor

Tid och rum förändras. Internet gör det möjligt att kontakta hela världen från ditt kök.

Resor som på mormors tid var livsprojekt gör vi idag på en långhelg. Samtidigt som många kontakter leder till vänskap och samarbete blossar det upp nya konflikter runt om i världen. Hur lär vi oss att tolka och förstå det som händer? Vad står begrepp som migration, etnicitet och globalisering för? Var finns solidariteten och engagemanget för en rättvisare värld? Vad kan vi lära oss av andra samhällens framgångar och misslyckanden?
På den internationella kursen arbetar vi med samhällsfrågor ur ett internationellt perspektiv. Kursen innehåller ämnen som internationella relationer, kultur-/religionskunskap, freds-/konfliktkunskap, samhällskunskap och miljökunskap. Vi fördjupar våra kunskaper om konflikter men också om freds- och försoningsarbete. Under året specialstuderar vi några områden och reser sedan dit. Vi har bland annat varit i Estland, Lettland, Vitryssland, Polen och Bosnien-Hercegovina.

För att underlätta studierna erbjuder vi:

• Återkommande personliga samtal
  • Personligt schema
  • Anpassning av undervisningen
  • Stödundervisning
  • Tid för inläsning
  • Ett brett utbud av ämnen
  • Möjlighet till läs-och skrivträning
  • Kursen är öppen för alla som fyllt 18 år.

Svenska, engelska, matematik, samhällskunskap, livsåskådning, historia och datakunskap är skolans allmänna ämnen. Vid kursstart bestämmer vi tillsammans vilka allmänna ämnen och på vilken nivå du bör läsa, det är alltså inget du behöver bestämma när du söker till skolan.
Kurstiden fördelas ungefär lika mellan allmänna ämnen och karaktärsämnen för den utbildning du valt.
Internationella kursens karaktärsämnen är internationella relationer, kultur-/religionskunskap, freds-/konfliktkunskap, samhällskunskap och miljökunskap.
Vi strävar efter att du under kurstiden ska uppnå behörighet för högskolestudier.
Utöver de allmänna ämnen och karaktärsämnen du valt har du möjlighet att välja bland ett antal tillvalsämnen, tex: psykologi, nybörjarspråk, teckenspråk, silversmide, datorkunskap, musik, och naturkunskap. Om du vill läsa ett tillvalsämne anger du det vid kursstarten. För att ett tillvalsämne ska kunna genomföras finns en minimigräns för antalet deltagare.

Målet med studierna på allmän linje är att du skall få grundläggande behörighet i de ämnen du behöver för att kunna söka till högskolan. Det kan ta olika lång tid, 1-3 år, beroende på hur mycket du läst tidigare och vilka ämnen du där har fått behörighet i.

Temadagar

Under året har vi några temadagar då vi arbetar med ett speciellt ämnesområde, exempelvis internationella frågor, miljö eller kulturfrågor.

Under kurstiden genomför vi några studieresor. Resorna är en viktig del av undervisningen och vi önskar därför att alla deltar. Dessutom erbjuds frivilliga resor, exempelvis till vår vänskola i Lettland. Du betalar ett självkostnadspris för resorna du är med på.

Efter avslutad kurs får du dels ett intyg med vilka ämnen och i vilken omfattning du läst dem, dels ett intyg med studieomdöme enligt folkhögskolans 7-gradiga skala. Detta ger dig möjlighet att söka till högskolan om du har uppnått grundläggande behörighet. Du har också möjlighet att få särskild behörighet i vissa ämnen.

Kostnader

Vad det kostar att studera på Mullsjö folkhögskola kan du läsa om under fliken: Om folkhögskolan/Studieekonomi

Kursen startar den 18 augusti 2014 och slutar den 29 maj 2015.

Du söker på folkhögskolans ansökningsformulär alternativt via webbanmälan. Du är välkommen med din ansökan under hela året. Önskar du mer information kontakta oss på 0392-374 00 eller skicka ett mail till info.mullsjo@folkbildning.net