Personlig assistent

Läser du till Personlig assistent... lär du dig bland annat teckenspråk. Du möts av engagerade lärare... och får träna på teckenspråket tillsammans med dina klasskompisar.
This is an example of a HTML caption with a link.

Personlig assistentkurs med teckenspråk

Personliga assistenter ger personer med funktionsnedsättning förutsättningar för ett fungerande liv.

Behoven kan se olika ut och under kursen får du därför grundläggande kunskaper för arbetet som assistent till olika grupper av funktionsnedsatta. Vi läser mycket om syn- och hörselskador och du lär dig kommunicera med både döva och dövblinda. Du lär dig grunderna i teckenspråk, punktskrift, ledsagning och syntolkning. Handikappkunskap, hälsokunskap, lagar, regler, friskvård, etik och förhållningssätt står också på schemat.

Kursen vänder sig till dig som vill arbeta med människor i hem, skola och arbetsliv. Målet är att kunna arbeta utifrån brukarens egna möjligheter och resurser. Utbildningen ger dig en helhetssyn så att du kan ge service, råd och omsorg utifrån de unika behoven. Under kursen kommer du att möta olika brukare, anhöriga, arbetsgivare och beslutsfattare inom yrkesområdet. Vi gör också studiebesök för att se hur vardagen för olika funktionsnedsatta fungerar.

För att underlätta studierna erbjuder vi:

• Återkommande personliga samtal
  • Personligt schema
  • Anpassning av undervisningen
  • Stödundervisning
  • Tid för inläsning
  • Ett brett utbud av ämnen
  • Möjlighet till läs-och skrivträning

Kursen är öppen för alla som fyllt 18 år.

Svenska, engelska, matematik, samhällskunskap, livsåskådning, historia och datakunskap är skolans allmänna ämnen. Vid kursstart bestämmer vi tillsammans vilka allmänna ämnen och på vilken nivå du bör läsa, det är alltså inget du behöver bestämma när du söker till skolan. Kurstiden fördelas ungefär lika mellan allmänna ämnen och karaktärsämnen för den utbildning du valt.
Personlig assistentkursens karaktärsämnen är teckenspråk, handikappkunskap, hälsokunskap, etik och friskvård. Utöver de allmänna ämnen och karaktärsämnen du valt har du möjlighet att välja bland ett antal tillvalsämnen, tex: psykologi, nybörjarspråk, silversmide, datorkunskap, musik, och naturkunskap. Om du vill läsa ett tillvalsämne anger du det vid kursstarten. För att ett tillvalsämne ska kunna genomföras finns en minimigräns för antalet deltagare.

Målet med studierna på allmän linje är att du skall få grundläggande behörighet i de ämnen du behöver för att kunna söka till högskolan. Det kan ta olika lång tid, 1-3 år, beroende på hur mycket du läst tidigare och vilka ämnen du där har fått behörighet i.

Temadagar

Under året har vi några temadagar då vi arbetar med ett speciellt ämnesområde, exempelvis internationella frågor, miljö eller kulturfrågor.

Under kurstiden genomför vi några studieresor i vår närmiljö. Resorna är en viktig del av undervisningen och vi önskar därför att alla deltar.

Vi erbjuder möjlighet till praktik. Du tar själv initiativ att söka praktik på en arbetsplats du vill lära känna.

Efter avslutad kurs får du dels ett intyg med vilka ämnen och i vilken omfattning du läst dem, dels ett intyg med studieomdöme enligt folkhögskolans 7-gradiga skala. Detta ger dig möjlighet att söka till högskolan om du har uppnått grundläggande behörighet. Du har också möjlighet att få särskild behörighet i vissa ämnen.

Pågående läsår: Kursen startar den 18 augusti 2014 och slutar den 29 maj 2015.
Läsår 2015-16: Kursen startar den 24 augusti 2015 och slutar den 1 juni 2016.

Du söker på folkhögskolans ansökningsformulär alternativt via webbanmälan. Du är välkommen med din ansökan under hela året.
Önskar du mer information kontakta oss på 0392-374 00 eller skicka ett mail till info.mullsjo@folkbildning.net

Välkommen med din ansökan!