Tidigare elever

Vad händer egentligen efter de roliga åren på Mullsjö folkhögskola?
Vad gör tidigare elever idag?

Här träffar vi dem igen.

Johanna Högberg
Elev på skolan: läsår 2009-2010

Johanna Högberg webb

Johanna Högberg, 25 år, gick Basåret 09/10 (vilket numera är Konst & formåret), bor nu i Oslo.

Klockan är 21:30, jag hinner sätta öron på de sista kopparna med innan larmet går på kl 22:00. Reprisen av P3-dokumentär är för längesedan över. Klockan är 21:50, jag och Elin städar febrilt, 21:55 snart färdiga, 21:59 springer ut med andan i halsen och hör ingenting, det betyder att vi hann ut innan larmet gick på ikväll igen. Puhh. Nästa kväll somnar Sara till det smällande ljudet av vävstolen PÅ sitt tyg som hon håller på att trycka i textilsalen.

Det är bara några veckor kvar på skolåret och så många projekt som ska slutföras. Det har varit ett bra år. Ett produktivt år. Ett kreativt år. Men framförallt ett inspirerande år. Inspirerande på så många sätt.

Hantverksmässigt har jag fått lära mig många tekniker och haft tillgång på material och ateljéer i princip dygnet runt. Jag har också gått i en klass med variation i ålder och bakgrund, det var väldigt givande och även detta inspirerande. Att skolan ligger där den ligger är i sig också ett stort plus, naturskönt precis vid en sjö och med skogen bakom knuten och in till Jönköping är det bara en kort tågresa. Dessutom har jag tagit med mig en mentalitet för resten av livet, vägen från att göra något vanligt till ett konstverk är kort – det gäller bara att se möjligheterna (detta kan appliceras på allt).

För mig var året på Mullsjö vad jag förväntat mig och så mycket mer. Tänk att få jobba med händerna varje dag, att få testa på olika konstnärsuttryck, att få komma till matsalen med jeans täckta med färg ena dagen och lera nästa, att få dricka kaffe med elever från olika klasser och snacka om olika projekt eller om ingenting. Detta är ett privilegium som jag unnar alla!

Nu var det lite mer än 3 år sedan jag blev färdig på Mullsjö. Efter sommaren emigrerade jag till Norge och har nu bott i Oslo sedan dess. Här studerar jag till läkare. Tvära kast kan man tänka, men för att bli en bra läkare krävs det en hel del kreativt tänk och så är det ju bra om man har god finmotorik och kan sy fint (fast här på ett annat sätt). Konstnärskapet ligger för tillfället på hyllan, men jag har planer om att ta upp det igen. Ibland får jag dock utlopp för det, har bland annat designat posters, flyers och broschyrer för en studentorganisation flera gånger.

Apropå det där med inspiration sa ofta vår lärare i konst: ”Inspiration är som en fluga. Den dras till skit”. Så fortsätt att måla, trots att det är dåligt, för en dag när man minst anar det kommer inspirationen och då smäller det till och blir riktigt bra. Ett annat citat av honom är: ”Det vackra är inte perfekt”. Sträva inte efter perfektionism, det vackra ligger inte där.”