Våga byggnadsvårda, v 31

Har du eller familjen ett gammalt hus som skulle behöva lite extra kärlek? Eller är du bara nyfiken på att lära dig mer om äldre byggnader och snickeri? I sommar vill vi inspirera dig att ta första steget mot att bli en praktisk byggnadsvårdare!

Vi kommer att prata om tidstypiska ideal och om vad som är bra att tänka på när vi ska ta oss an en byggnad med behov av omvårdnad, men framförallt kommer vi att öva oss på praktiska moment! Vi provar lerklining på en intilliggande gård och håller sedan till vid skolans badhytter från tidigt 1900-tal. De är belägna vid Mullsjön, vilket blir vår utgångspunkt under kursen. 

Badhytterna är som små miniatyrhus vilket ger oss möjligheten att prova på olika moment utan att behöva stå på alltför höga stegar. De små husen har även till stor del samma behov som stora hus, vilket gör dem till perfekta övningsobjekt där vi snabbt kan lära oss att se både detaljer och helhetsbild. Vi går igenom fönsterrenovering, enklare lagningar, samt målning med linoljefärg. 

Vi arbetar inte med äldre historiska verktyg utan använder de idag vanligt förekommande maskinerna så som bordsåg, cirkelsåg, samt handverktyg. Detta för att du ska känna dig bekväm med de verktyg som vanligtvis används när vi byggnadsvårdar eller gör enklare renoveringar i vardagen. Det kommer att vara möjligt att slipa stämjärn, hyvlar mm. så passa gärna på att ta med egna verktyg som behöver slipas.

Medtag:

  • Oömma kläder efter väder
  • Rejäla skor (gärna med spiksäker sula)
  • Arbetshandskar
  • Hörselkåpor
  • Skyddsglasögon
  • Tumstock
  • Kniv (som du inte är rädd om)
  • Pennor
  • Eventuellt egna verktyg att slipa

Keps/hatt kan vara skönt både vid regn och soligt väder och ta med badkläder om du är badsugen, vi är precis vid sjön hela veckan!

Utöver närheten till naturen och sjön delar vi fika, måltider och en härlig stämning tillsammans med de andra kurserna i sommar. Vi ser fram emot en härlig kursvecka tillsammans med er!

Webbanmälan

Kursledare

Rebecka Zacho, byggnadsantikvarie och Frans Jacobson, finsnickare med god kunskap inom traditionella byggtekniker.

*Prisalternativ när det gäller boende (se nedan)
Alternativ 1: enkelrum med wc/dusch i korridor (grundpaketet)
Alternativ 2: enkelrum med wc/dusch på rummet (begränsat antal platser)
Alternativ 3: dubbelrum med wc/dusch på rummet (begränsat antal platser)

 

Kursnummer: 2331
Kurstid: 31 juli - 5 augusti
Pris: Helpension: 5 715 kr (alt 1)* 6 715 kr (alt 2)* 6 215 kr (alt 3)*