18 mars 2015 – Klimatförändringarna blev precis verklighet

18 mars 2015 – Klimatförändringarna blev precis verklighet

Stina går Volontärlinjen Global. Hon har under 90 dagar befunnit sig i västra Kenya och där tillbringat dagarna på ett sjukhus. Upplevelserna har varit många och så även insikterna. Ta del av blogginlägget ”Klimatförändringarna blev precis verklighet”.

”Normalt sett kommer regnet i slutet av februari/början av mars och varar fram till och med maj här. I år har vi hittills haft endast en vecka med regn och sedan fortsatte torkan. Nu, när till och med kenyanerna själva klagar över att det är alldeles för varmt, märker man att något är fel.

Temperaturen är inte rekordhög, och det finns många ställen på jorden där denna värme är fullt normal, men här är förändringen kolossal. Ett av de stora problemen är att människor här förväntade sig att regnet skulle kommit för två-tre veckor sedan, och den tiden gör stor skillnad. Lager med mat och vatten börjar sina, skörden förstörs, djuren ger mindre mjölk, konsekvenserna är många. Men den största oron är vattentillgången.

På sjukhuset jag jobbar dyker det upp fler och fler fall av dehydrering och förgiftningar för att människor inte får i sig friskt vatten i tillräcklig mängd. De två bäckarna, där de allra flesta hämtar vatten, brukar vara breda och klara men nu ser de väldigt motbjudande ut.

Det är den stora snackisen bland alla just nu och mest av allt är det ett hopplöst klagande, eftersom vädret inte är något vi styr över. Men vi har faktiskt påverkat det. Och man måste vara blind för att inte se att klimatförändringarna är ett faktum här. Västvärlden tar beslut, men konsekvenserna lämnas åt utvecklingsländer. Regnperioder som flyttas fram och torkan som förlängs ger för de som är beroende av sin egen odling förödande konsekvenser. När vi i framtiden i Sverige tydligt kommer märka att klimatförändringar faktiskt sker kanske det redan är obeboeligt på platser som denna. Vi är väldigt duktiga på att blunda för problemen fram till det ögonblick då de ger oss en käftsmäll och försök till förbättring redan är försent. Det är nyttigt att se platser där konsekvenserna är så påtagliga som här för att börja förstå att vårt levnadssätt i väst inte är optimalt för klimatet och att det definitivt missgynnar otroligt många människor på den jord vi alla delar.”

Kenya hus o vattenhämtning

Är du intresserad av Volontärlinjen Global?
I så fall är det hög tid att söka nu!
Du kan även ta del av upplevelserna och äventyren via deras bloggar, som du hittar här

Vill du veta mer? Välkommen att kontakta oss.