Att via konst lära sig engelska

Att via konst lära sig engelska

Vecka 8 beger sig två engelsklärare och fyra Konst & formlärare från Mullsjö folkhögskola till Tyskland. Tillsammans med lärare från Kanarieöarna samt Tyskland kommer de att arbeta med projektet DECCA

Syftet med projektet är att via konsten lära sig engelska samt att inspireras till att utveckla nya undervisningsmetoder. Man vänder sig till studenter, lärare samt museum.
– Projektet ska resultera i en bok på minst 150 sidor, berättar engelsklärarna Åsa Holmqvist och Mats Eriksson. Boken ska fungera som en resursbok med olika övningar som syftar till att lära sig engelska.

– Det är en skola på Kanarieöarna som har sökt och fått *projektpengar från EU, fortsätter Åsa. Eftersom vi tidigare hade träffat de spanska engelsklärarna genom ett EU-projekt i Skottland, fick vi i januari 2015 en förfrågan om att delta i projektet *DECCA. I juli blev det klart och i höstas hade vi vårt första projektmöte, vilket i stor utsträckning handlade om planering. Under veckan i Tyskland kommer fokus att ligga på praktiska övningar. Vi kommer exempelvis att besöka olika museum, då vi engelsklärare ska få lära oss mer om konst utifrån Konst & formlärarnas perspektiv.
– Den europeiska tanken är att jämföra hur olika nationaliteter ser på konst, berättar Mats. Projektet är till viss del inspirerat av VTS (Visual Thinking Strategies), vilket är en speciell metod från USA som handlar om att se djupare på konst och därmed öva sig i kritiskt tänkande, flikar Åsa in. Eleverna ska via vissa specifika frågor analysera och hitta belägg för sin åsikt.

Projektet är i full gång. Under veckans olika engelskalektioner testar både Mats och Åsa olika övningar, som sedan analyseras för att se vad resultatet blir. De kommer även vid några tillfällen att flytta klassrummet in till Jönköpings länsmuseum.
– Att som lärare få möjligheten att sätta sig in i nya metoder känns både inspirerande och lite som en nytändning. En mycket bra fortbildning, avslutar Mats och Åsa.

Planeringsmöte på Kanarieöarna

Bild från höstens planeringsmöte på Kanarieöarna. Fotograf: Mats Eriksson
Bild på lärarna framför skolans buss är tagen av Lina Andersson, Fotoskolan

* Organisationer inom utbildningsområdet kan ansöka om samarbetsprojekt (Strategiska partnerskap) inom Erasmus+ http://www.utbyten.se/
Mer information om projektet finns här DECCA

erasmus_logga_512decca_logo