Ellinor – en av skolans keramiker

Ellinor – en av skolans keramiker

Att beskriva sig själv är alltid en utmaning. På frågan om vad som är roligast med jobbet kommer däremot Ellinors svar blixtsnabbt.

– Jag blir så himla glad när de börjar fatta materialet. När någon verkligen lär sig en teknik som sätter fart på skapandet! Att jobba med lera är så ursprungligt, något som de flesta faktiskt trivs med. Det finns många stressade människor som är enormt fokuserade på att göra karriär, fortsätter Ellinor. Att jobba med lera är lite av en motpol, det är ett långsamt material. Keramik är nästan lite meditativt. Det behöver inte alltid blir så himla vackert. Det är bara så avkopplande att sitta och forma.

Oftast när man möter Ellinor på jobbet är det en leende tjej iklädd arbetskläder och förkläde, där fläckar av lera och färg ibland pryder både hår, händer och kläder. Därför känns en av hennes stora passioner i livet ganska otippad faktiskt.
– Jag älskar vackra klänningar, utbrister Ellinor nästan lite drömskt. Att få köpa och bära snygga klänningar är riktigt roligt… men eftersom jag oftast håller till i en keramikverkstad får jag ju inte riktigt leva ut min passion, säger Ellinor med ett stort skratt.

Allt eftersom Ellinor fortsätter att berätta inser man att keramik är något som under många år haft en central plats i livet.
– Jag har studerat keramik dels här på Mullsjö folkhögskola, men även på en hantverksutbildning i Lidköping. Jag fick ett stipendium då jag under ett halvår bland annat lärde mig glasyr. Det har varit mycket fokus på funktion och det är brukskeramik som jag mest har tillverkat, berättar Ellinor.

År 1997 hände något som faktiskt lite visar hurdan Ellinor är som person.
– Det fanns ett ganska ansett galleri på Härja prästgård, utanför Tidaholm, där många ”stora namn” fanns med. I sista stund blev det ett avhopp och någon annan utställare skulle istället få möjligheten att visa upp sin konst. Kia Berg, lärare på Mullsjö folkhögskola, förmedlade kontakten som gav mig chansen. Många avrådde mig. Jag var bara 23 år och ”helt grön”, men hade inga tveksamheter alls i att ställa ut mina saker tillsammans med de mer etablerade konstnärerna, minns Ellinor med ett leende. Min envishet har jag kommit långt på och otroligt nog sålde jag allt! Det var en sådan kick och förstås en jätte bra start för mig, menar Ellinor.

Just envis och spontan, är ord som beskriver hurdan Ellinor är.
– När det gäller att göra nya saker och  satsa på nya idéer, då är jag nästan för spontan och impulsiv, säger Ellinor med ett skratt.

Men Ellinor är förstås mycket mer än bara envis och spontan. Framför allt är hon en väldigt positiv människa och ett leende är aldrig långt bort. Hon är en väldigt uppskattad lärare och lovorden är många i alla olika kursutvärderingar.
– Jag brinner verkligen för mitt jobb, utbrister Ellinor. Jag vill nog egentligen att alla ska bli keramiker, fortsätter hon med ett stort leende.

Väljer man att gå Keramikskolan på Mullsjö folkhögskola så möts man av enormt kunniga, engagerade och mycket uppskattade lärare. Ellinor Johansson är en av dem.
– Många av de som har gått på skolan har efter åren hos oss, startat upp något eget inom keramik. Här på keramikskolan får man både bredden och en bra grund, avslutar Ellinor.

Ta chansen att gå Keramikskolan…ett år eller fler!
Vill du veta mer, klicka här

Välkommen till Mullsjö folkhögskola