”Fräsch på riktigt” – börja plast- och kemikaliebanta!

”Fräsch på riktigt” – börja plast- och kemikaliebanta!

Att tvätta håret med mjöl är kanske inte det första man tänker på när schampoförrådet tryter. Börjar man däremot att fundera på hur fräscha hud- och hårvårdsprodukterna man använder egentligen är, så kanske en granskning i badrumsskåpet börjar kännas aktuellt.

Idag hade Volontärlinjen Global besök av Annie Andersson. En tjej som brinner för hållbar utveckling och vill inspirera andra, genom att visa att det faktisk går att leva lite enklare. Att det går att leva med både mer omsorg och respekt till vår miljö.

– Jag bor tillsammans med min man och dotter på en gård utanför Jönköping, berättar Annie. Vi har båda ett stort intresse just för odling och självhushållning. Att tänka ekologiskt och välja bort giftiga kemikalier är både bra för jorden och för oss själva. Det är en härlig känsla att kunna gå ut på gården, plocka ihop en hel middag och faktiskt veta var råvarorna kommer ifrån, fortsätter Annie. Vi gör inte detta för att tjäna pengar på vår odling, utan för att veta vad vi stoppar i oss.

Det går inte ta miste på att hållbar utveckling är en viktig fråga i Annies liv. Man inser också ganska snabbt att giftiga kemikalier förekommer i allt från produkter vi smörjer in oss med, till mat vi stoppar i oss. Att bli medveten och inse att vi faktiskt kan göra ett val är viktigt. Att börja plast- och kemikaliebanta är förmodligen den bästa bantningsmetod man kan ägna sig åt. Annie slog även ett extra slag för kampanjen ”Fräsch på riktigt” som just nu pågår. Det är Naturskyddsföreningen som vill göra oss uppmärksamma på hur kemikalier påverkar oss, naturen och djuren:
”I grejerna vi smetar på oss för att hålla oss fräscha finns ironiskt nog ofräscha ämnen. Ämnen som är hormonstörande, ger kontaktallergi eller är omöjliga för naturen att bryta ner. EU har skapat världens bästa kemikalielag – men den är tyvärr alldeles för tam. Vi konsumenter måste därför skaffa oss koll, tills lagen blir bättre.”

Avslutningsvis delade Annie med sig av följande råd:
– Det är kul att odla sin egen mat.
– Det går att leva mer på mindre.
– Alla kan göra något
– Det GÅR att tvätta håret med mjöl :-)

Vill du läsa mer om Annies olika tankar och tips, besök gärna hennes blogg: Annies Enkla