I mörker

I mörker

Väljer du att läsa till personlig assistent lär du dig bland annat grunderna i teckenspråk,  ledsagning och får en inblick i livet som person med dövblindhet. Just nu står ledsagning i fokus.

Alla klasser på skolan samt personal får under ett par dagar möjlighet att prova på hur det känns att ta sig fram i olika miljöer utan att kunna se. Personlig assistent-klassen har tillsammans med skolans tolkar inrett två olika rum där du med hjälp av ett rep på golvet ska följa en bana som tar dig genom olika miljöer.
– Har man svårt att lokalisera sig i vanliga fall, blir det verkligen inte enklare i totalt mörker. Man förlorar ganska snabbt uppfattningen om rummet, menar Anna Sandin som är en ur personalgruppen på Mullsjö folkhögskola. Repet på golvet blir oerhört viktigt för att ta sig framåt, dessutom förlitar man sig mycket mer på sin hörsel och självklart på sina händer för att förstå vilken miljö man befinner sig i.

När man har tagit sig igenom det första rummet får man i nästa rum prova på att äta.
– Att med förbundna ögon använda bestick för att förflytta mat från en tallrik till sin mun utan att spilla, är faktiskt en större utmaning än vad man kan tro. Oavsett vad man arbetar med känns detta både som en bra och lärorik övning för att få en liten inblick i hur vardagslivet med begränsad syn kan vara. Faktiskt något alla borde prova på, avslutar Anna.

Är du intresserad av att arbeta som personlig assistent? Läs mer om utbildningen här på vår hemsida eller välkommen att kontakta oss på Mullsjö folkhögskola.