Keramik på distans

Keramik på distans

Gillar du keramik så finns det många möjligheter om du vänder dig till oss på Mullsjö folkhögskola. Keramikskolan, sommarkurser, helgkurser och distanskurser. Den här helgen är det full fart i skolans keramikverkstäder. Höstens distanskurs går mot final.

Att smyga in i keramikverkstaden och se koncentrationen, skapandet och kreativiteten får ju en att önska att man själv var lite mer konstnärligt lagd. Jag inser direkt att även denna helgens kurs kommer att resultera i många fina konstverk och förhoppningsvis även många nöjda kursdeltagare.

Anette Bjurlén är en av distanskursens deltagare.
– Som 15-åring, på fritidsgården, fick jag prova på att dreja. Jag fastnade för det direkt, minns Anette. Inom mig visste jag redan i det ögonblicket att keramik är något jag vill fortsätta med. Men jag tog förmodligen bakvägen in i keramikens värld, berättar Anette vidare. Man kanske inte ska börja med att köpa keramikskiva och ugn innan man kan dreja?

Förutom några sommarkurser blev det inga keramikskolor för Anette. Livet förde henne på andra vägar. Men längtan efter att lära mer om keramik släppte inte greppet, och hon har länge letat efter någon form av distanskurs i keramik.
– Två dagar innan distanskursen i keramik började, satt jag med mobilen i handen och surfade in på ”keramik i fokus”. Där, i Mullsjö, fanns distanskursen. Jag anmälde mig direkt och nu går jag här, avslutar Anette.

Distanskursen i keramik är nu inne på sin tredje och sista träff. Gruppen har mellan träffarna jobbat i sina egna verkstäder samt haft kontakt med varandra via ”First Class”, vilket är ett chattrum på nätet. Träffarna har haft olika teman. Man har jobbat med formlära och drejning,  med primitiva bränningstekniker såsom Raku och sågspånsbränning och den här sista helgen är det gipsformar som gäller. Fokus under hela distanskursen är att utveckla både själva hantverket och den egna formgivningen.

Att distanskursen har gett mersmak blir ganska tydligt, då frågorna från kursdeltagarna om våra sommarkurser avlöste varandra. Och HÅLL UTKIK, nästa vecka presenteras kurserna här på vår hemsida. Första anmälningsdagen till Sommarateljén är tisdagen den 6 december kl. 08.00. Välkommen till oss!