USA äventyr

USA äventyr

Att gå Fotoskolan på Mullsjö folkhögskola innebär mycket. Du träffar många nya vänner. Du får lära, praktisera och utmanas både på skolan samt genom att visa upp din konst på olika mässor och utställningar. Du får möta gästlärare och har även möjlighet att läsa en av läsårets kurser i USA.

Några elever som nu går Fotoskolan har precis kommit hem från fyra veckors vistelse i USA. Här får du ta del av deras upplevelse.

– Vi är 15 personer i Fotoskolan. De flesta av hos har tagit del av en distanskurs i grafisk design för David Varmacky från USA. Sex av oss bestämde därefter att vi ville ta del av utbytet mellan Mullsjö Folkhögskola och Missouri Southern State University (MSSU) och avslutade därför kursen i USA.

I slutet av mars gav vi oss iväg till Joplin på fyra veckors sprakande äventyr. Vår tid där präglades inte bara av grafisk design i teorin, utan även i praktiken. Detta tack vare Burt Butcher som introducerade olika trycktekniker för oss, bla screentryck, vilket vi sedan använde oss av i ett stort projekt som vi genomförde. Chad, som jobbar på MSSU, arrangerade så att vi fick bo på skolans internat under vår tid i Joplin. Vi fick även tillgång till skolans gym, mörkrum, bibliotek, kafeteria, datasalar och verkstäder under hela tiden.

Under höstterminen på Mullsjö folkhögskola hade vi en utbytesstudent från Joplin i vår klass, Ashley Eriksen, som även praktiserade som fotoassistent för vår lärare Örjan Henriksson. Under hösten fick vi lära känna henne och det var fantastiskt trevligt att nu få åka till USA för att få se hur hennes hemma miljö ser ut. Under tiden i Joplin tog hon med oss på olika äventyr. Vi åkte till byn Redoak, utanför Carthage, som en konstnär har byggt upp som en hyllning till sin barndomsby.  En annan eftermiddag åkte vi till ett nerlagt tivoli där vi fick fotografera.

Under veckorna i USA träffade vi många spännande människor och mötte en kultur och ett samhälle som är uppbyggt på ett helt annat sätt än vad vi är vana vid. De stora skillnaderna ligger i statens infrastruktur och i de sociala förhållandena i samhället. På grund av de långa distanserna mellan punkt A och B är det en förutsättning att alla har en egen bil att ta sig fram med. De försöker visserligen att etablera en busslinje i Joplin, men det verkar långt kvar innan det blir en förändring i deras samhälle. Något annat som blev tydligt, är att amerikanerna helt klart är ett mer utåtriktat folk med ständig social kontakt i butiker, på gatan och i olika möten. På tal om kulturkrockar så genomgick även våra magar en kulturkrock. Den amerikanska maten är inte bara sötare utan även fetare. Detta tillsammans med stora portioner gjorde att magen sa ifrån och ibland orkade vi inte ens äta upp.

Nu när vi har kommit tillbaka till Sverige, saknar vi värmen och spänningen i det skiftande och opålitliga vädret samt det vänliga bemötandet människor emellan och alla äventyr.

Text: Emmelie Bergagård och Stefan Modigh, Fotoskolan

Låter det som ett roligt äventyr? Möjligheten finns även för dig! Sök Fotoskolan hos oss på Mullsjö folkhögskola och du har ett fantastiskt läsår att se fram emot.
Har du frågor, tveka inte att höra av dig till oss på skolan.