Internationell profil med studieresor

Studieresor ingår i kursen

Internationell profil med studieresor

Tid och rum förändras. Idag lever vi i en globaliserad värld där vi har möjlighet att få kontakt med hela världen endast genom ett klick. Vi vet vad som händer på andra sidan jorden i samma stund det sker. Resor som förr var livsprojekt gör vi idag på en långhelg. Samtidigt som vi ser hur världen blir mindre och möjligheterna till nya kontakter och samarbeten fler så nås vi även av nyheter om krig och konflikter.

Hur kan vi förstå det som händer i världen? Vad står begrepp som migration, etnicitet och globalisering för? Var finns solidariteten och engagemanget för en rättvisare värld? Hur hanterar vi den pågående diskussionen kring klimatet och miljön? Vad kan vi lära oss av vår historia? Hur ser vi på framtiden?

På den internationella profilen arbetar vi med samhällsfrågor ur ett internationellt perspektiv. Profilen innehåller ämnen som: internationella relationer, kultur- och religionskunskap, samhällskunskap och miljökunskap.

Under året specialstuderar vi några områden och reser sedan dit. Vi har bland annat varit i Estland, Lettland, Vitryssland, Polen, Bosnien-Hercegovina och Tyskland.

För att underlätta studierna erbjuder vi:

• Återkommande personliga samtal
  • Personligt schema
  • Anpassning av undervisningen
  • Stödundervisning
  • Tid för inläsning
  • Ett brett utbud av ämnen
  • Möjlighet till läs- och skrivträning

Kursen är öppen för alla som fyllt 18 år och har språkkunskaper i svenska motsvarande Svenska som andraspråk grundläggande.

Svenska, engelska, matematik, samhällskunskap, historia, religionskunskap och naturkunskap är skolans allmänna ämnen. Vid kursstart bestämmer vi tillsammans vilka allmänna ämnen och på vilken nivå du bör läsa, det är alltså inget du behöver bestämma när du söker till skolan.
Internationella profilens karaktärsämnen är internationella relationer, kultur-/religionskunskap, freds-/konfliktkunskap och samhällskunskap.
Kurstiden fördelas ungefär lika mellan allmänna ämnen och karaktärsämnen för den utbildning du valt.
Vi strävar efter att du under kurstiden ska uppnå behörighet för högskolestudier eller yrkeshögskola.
Utöver de allmänna ämnen och karaktärsämnen du läser har du möjlighet att välja bland ett antal tillvalsämnen, t ex: psykologi, nybörjarspråk, silversmide, musik, teckenspråk och naturkunskap 2. För att ett tillvalsämne ska kunna genomföras finns en minimigräns för antalet deltagare.

Målet med studierna på allmän kurs är att du skall få grundläggande behörighet i de ämnen du behöver för att kunna söka till högskolan eller yrkeshögskolan. Det kan ta olika lång tid, 1-3 år, beroende på hur mycket du läst tidigare och vilka ämnen du där har fått behörighet i.
Mullsjö folkhögskolas lärandemål

Temadagar

Under året har vi några temadagar då vi arbetar med ett speciellt ämnesområde, exempelvis internationella frågor, miljö eller kulturfrågor.

Under kurstiden genomför vi studieresor, några utomlands. Resorna är en viktig del av undervisningen och vi önskar därför att alla deltar. Du betalar ett självkostnadspris för resorna du är med på.

Efter avslutad kurs får du dels ett intyg med vilka ämnen och i vilken omfattning du läst dem, dels ett intyg med studieomdöme enligt folkhögskolans 7-gradiga skala. Detta ger dig möjlighet att söka till högskolan om du har uppnått grundläggande behörighet. Du har också möjlighet att få särskild behörighet i vissa ämnen.Om du får grundläggande behörighet för högskola/yrkeshögskola eller fått godkända grundskolestudier får du ett intyg på SeQF-nivå. Detta är ett system som kan användas i Europa för att visa vilken nivå ditt intyg gäller på. Du kan läsa mer om lärandemålen för SeQF-intyg här:
Mullsjö folkhögskolas lärandemål

Kostnader

Vad det kostar att studera på Mullsjö folkhögskola kan du läsa om under fliken: Om folkhögskolan/Studieekonomi

Läsår 2019-20:
Hösttermin: 21 aug – 17 dec 2019
Vårtermin: 8 jan – 2 juni 2020

Läsår 2020-21:
Hösttermin: 24 aug –18 dec 2020
Vårtermin: 7 jan – 2 juni 2021

Du söker via Schoolsoft ellerpå folkhögskolans ansökningsformulär. Du är välkommen med din ansökan under hela året. Önskar du mer information kontakta oss på 0392-374 00 eller skicka ett mejl till info@mullsjofolkhogskola.se