Keramik vt 2022

Denna distanskurs i keramik vänder sig till dig som har grundläggande kunskaper inom drejning.
Du kanske har gått kvällskurs och precis startat din egen verkstad och vill nu ta ett steg vidare i ditt skapande. Genom undervisningen ges du möjlighet att utvecklas både hantverksmässigt och konstnärligt. Kursen ger även stora möjligheter till utbyte av erfarenheter och samarbeten.

Utbildningen består av tre intensiva helgträffar med olika teman.

Inför varje helgträff ges förberedande uppgifter och efter träffen ges gemensamma och individuella hemuppgifter som bygger vidare på helgens tema. Mellan träffarna håller vi kontakten via ett digitalt klassrum. Där ges bla teorilektioner, vi gör delredovisningar av uppgifter, diskuterar t.ex. form, problemlösningar och du har även möjlighet att få individuell handledning.

För att gå kursen krävs att du har tillgång till en verkstad mellan träffarna, samt dator och internet för att delta i digitalt mellan träffarna. Motivation och eget ansvar är en förutsättning för att tillgodogöra sig utbildningen på bästa sätt.

Vårens kurs fokuserar på:

  • Drejteknik och formgivning. Focus ligger på enklare bruksföremål. Vi tittar även på detaljer och förhållandet mellan form och funktion. Genom demonstrationer, gemensamma uppgifter och individuell handledning ges du möjlighet att utveckla ditt formspråk.
  • Dekor på den läderhårda leran. Du får prova ett flertal tekniker som tillsammans med olika skisstekniker hjälper dig att undersöka materialen för att hitta ett eget uttryck.
  • Glasyr – syftet är att genom materialteori och praktiskt uppgifter ge en ökad förståelse för hur glasyrer fungerar. Samt att ge en grund till att kunna framställa egna glasyrer.

Kurstid

10 januari – 3 juni 2022

Fysiska träffar

Utbildningen är en distanskurs på halvfart som innefattar tre obligatoriska helgträffar på skolan. Mellan träffarna håller vi kontakt via en digital plattform.

Träff 1: 14-16 januari
Träff 2: 11-13 mars
Träff 3: 13-15 maj

De tre fysiska träffarna startar kl. 10.00 på fredagen och avslutas ca kl. 15.00 på söndagen.
Incheckning från kl. 09.30 på fredagen.

Ansökan

Skriv ett personligt brev där du berättar om dina erfarenheter av att arbeta med lera och ev tidigare utbildningar. Vi vill även att du skriver om dina egna mål och förväntningar som du på har på kursen.

Ansökan gör du via Schoolsoft

15 november:            
Sista ansökningsdag!
Därefter får du via e-post, besked om du blivit antagen eller ej.

30 november:
Sista dagen att tacka ja eller nej till kursplatsen, vilket du gör inloggad i Schoolsoft.

7 december:
Sista dagen för inbetalning av bekräftelseavgift på 400 kr

Kostnad

Helpension
8 424 kr (inkl. bekräftelseavgift). Delfaktureras med 1/3 per gång.

Bekräftelseavgift
400 kr, betalas senast 7 dec till bankgiro 407-3326

  • Kostnader för förbrukningsmaterial och eventuell kurslitteratur tillkommer.
  • Önskar du boka in en extranatt samt frukost tillkommer 390 kr/tillfälle.

Vårt kurskoncept innebär helpension (mat + logi). Väljer du bort boendet hamnar du per automatik på en reservplats. Finns det fortfarande lediga platser när kursstart närmar sig, kontaktas den som står på tur i reservlistan och erbjuds då en kursplats samt ett avdrag på 500 kr/träff för boendet.

Bekräftelseavgiften betalas endast tillbaka vid uppvisande av sjukdomsintyg.

Kursledare

Ellinor Johansson, keramiker med egen verkstad utanför Tidaholm. Keramiklärare på Mullsjö folkhögskola. Utbildad på Mullsjö folkhögskola och Formakademin (PKI) Lidköping.

Jeanette Axenfjord, keramiklärare på Mullsjö folkhögskola, kandidatexamen från Kunsthögskolen i Bergen och HDK (Högskolan för Design och Konsthantverk) i Göteborg. Har egen verkstad i Mullsjö.

Kursnummer: 2202
Kurstid: Fysiska träffar: 14-16 januari, 11-13 mars, 13-15 maj
Pris: Helpension: 8 424 kr (inkl. bekräftelseavgiften på 400 kr). Delfaktureras med 1/3 per gång.