Textiltryck ht 2022 (fulltecknad)

Den här distanskursen vänder sig till dig som vill skapa mönster och lära dig om olika trycktekniker.

Är du nyfiken på textiltryck och vill lära dig mer? Vi ger dig verktyg att utvecklas inom mönsterskapandet och det hantverk som olika trycktekniker innebär. Genom undervisningen ges du möjlighet att utvecklas både hantverksmässigt och konstnärligt. Du får även en inblick i att gestalta textila alster och mönster på bild då vi har ett samarbete med distanskursen Kreativt fotografi, som kommer att genomföra en fotografering med våra tyger i en fotostudio.

Utbildningen är en distanskurs på halvfart som innefattar tre obligatoriska helgträffar i skolans textila ateljéer samt arbete på distans.

Inför varje helgträff ges förberedande uppgifter där vi skapar grunden för våra mönster. Du behöver inte ha tillgång till egen ateljé för att gå kursen men dator och internet för att delta digitalt mellan träffarna. Arbetet mellan träffarna består i praktiska övningar där vi med papper, sax och pennor skapar mönster och har genomgångar med grundläggande färg- och materiallära.

Du behöver inte ha några förkunskaper då fantastiska mönster och tryck kan skapas med enkla metoder. Du med förkunskap ges goda möjlighet att utveckla dina mönster och tryckteknik. Motivation och eget ansvar är en förutsättning för att tillgodogöra sig utbildningen på bästa sätt.

Höstens kurs fokuserar på:

• Att formge egna mönstrade tyger
  • Planera mönster utifrån hantverkets praktiska förutsättningar
  • Få kunskap om olika trycktekniker
  • Screentrycka sammansatta mönster (skarvfria mönster)
  • Fotoöverföring

Arbete främst med screentrycksramar men vi gör även egna block för blocktryck

Kurstid
22 augusti – 16 december 2022

Träff 1: 16-18 september
Träff 2: 11-13 november
Träff 3: 9-11 december

De tre fysiska träffarna startar kl. 10.00 på fredagen och avslutas ca kl. 15.00 på söndagen.
(incheckning från kl. 09.30 på fredagen)

Skriv ett personligt brev där du berättar om dina eventuella erfarenheter inom området och tidigare utbildningar. Vi vill även att du skriver om dina egna mål och förväntningar som du på har på kursen.

Ansökan gör du via schoolsoft (kursen är fulltecknad)

15 maj:
Sista ansökningsdag!
Därefter får du via e-post, besked om du blivit antagen eller ej.

För bäst chans till en kursplats bör din ansökan för läsår 2022-23 vara inne senast den 15 maj, därefter antar vi löpande i mån av plats fram till kursstart.

15 juni:
Sista dagen att tacka ja eller nej till kursplatsen, vilket du gör inloggad i Schoolsoft.

15 augusti:
Sista dagen för inbetalning av bekräftelseavgift på 400 kr

Helpension
8 424 kr (inkl. bekräftelseavgift). Delfaktureras med 1/3 per gång.

Bekräftelseavgift
400 kr, betalas senast 15 augusti till bankgiro 407-3326

• Kostnader för förbrukningsmaterial och eventuell kurslitteratur tillkommer.
  • Om lediga rum finns, kan du boka in en extranatt samt frukost för 390 kr/tillfälle.

Vårt kurskoncept innebär helpension (mat + logi). Väljer du bort boendet hamnar du per automatik på en reservplats. Finns det fortfarande lediga platser när kursstart närmar sig, kontaktas den som står på tur i reservlistan och erbjuds då en kursplats samt ett avdrag på 500 kr/träff för boendet.

Bekräftelseavgiften betalas endast tillbaka vid uppvisande av sjukdomsintyg.

Rebecka Zacho
Jag undervisar i textil och är förtjust i textilens många uttryck och möjligheter. Här kan vi tillsammans skapa fantastiska mönster och hitta vårt egna uttryck nästan helt utan förkunskaper, vilket skapar en trygg grund och lekfullhet. Samtidigt som teknikerna är många och det alltid kommer finnas möjlighet till fördjupning och utveckling!

Jag har själv utvecklats och lärt mig genom utbildningar på folkhögskola, yrkeshögskola, kvällskurser, universitetet och genom att driva företag. Men kanske främst genom möten med andra människor, något som får ta stor plats på mina kurser och i folkhögskolans miljö.

Utöver att formge mönster har jag ett stort intresse för att skapa nytt av det befintliga. Att återbruka, lappa och laga är en av det textila områdets stora möjligheter.

Har du frågor till kursledaren, kontakta rebecka.zacho@mullsjofolkhogskola.se

Kursnummer: 2234-
Kurstid: Fysiska träffar: 16-18 sept, 11-13 nov, 9-11 dec
Pris: Helpension: 8 424 kr (inkl. bekräftelseavgiften på 400 kr). Delfaktureras med 1/3 per gång.