Fotoskolan

  • Fotoskolan - en plats där du utvecklas som fotograf

    Fotoskolan - en plats där du utvecklas som fotograf

  • Skolans fotolabb

    Skolans fotolabb

  • Arbete vid datorn, i skolans fotolabb...

    Arbete vid datorn, i skolans fotolabb...

  • ...eller i studion

    ...eller i studion

  • Fotoskolans klassrum

    Fotoskolans klassrum

  • Gästlärare från USA

    Gästlärare från USA

  • Möjlighet till 4 veckors studier i USA

    Möjlighet till 4 veckors studier i USA

  • Utställningar

    Utställningar

Livet består av möten. Fotografens uppgift är ofta att skildra dessa möten. Dina bilder ska få människor att känna det du kände när du tog bilden. Du ska fånga känslor, uttryck och stämningar på bild. För att se riktigt klart kanske du ska sluta ögonen – höra ljuden, känna dofterna som bildar atmosfären runt ditt motiv. Inte konstigt att man säger att bra fotografi skapar varma människor!

Är du intresserad av fotografi? Då är vi skolan för dig.

Vi vill ge dig redskap att utveckla ditt fotograferande i den riktning du önskar. Du får hjälp att hitta inspiration och motivation som fotograf. Målet är att du tekniskt ska komma vidare med ditt fotograferande och ditt personliga bildspråk.
Fotostudenternas Instagramkonto: @mfhsfoto


Vad gör de som har gått på Fotoskolan?

En del går vidare till högre utbildningar inom fotografi, andra startar eget och blir frilansare eller anställda fotografer/fotoassistenter. De flesta har stannat i Sverige men andra arbetar numera utomlands i exempelvis Storbritannien och USA. Läs mer.

Fotoskolans resurser

  • Fotoskolan har en egen studio med utrustning som krävs för att kunna arbeta kreativt med ljussättning. När vi jobbar analogt i studion har du tillgång till skolans mellan- samt storformatskamera.
  • Fotoskolan har en välfungerande arbetsstation med Epson SureColor SC-P800 och en bra Epson scanner. Scannern skapar möjlighet att röra sig mellan den analoga och digitala världen. Du kan göra utskrifter upp till A2-storlek.
  • Fotoskolan har ett mörkrum med bra utrustning, där du får lära dig att framkalla svartvita filmer samt göra förstoringar på olika sorters papper.

Fotoskolans arbetsstationer och flera av skolans övriga lokaler står till ditt förfogande mellan kl. 07.00 – 24.00. Dessutom ligger skolan med första parkett mot sjön och med naturen runt hörnet, vilket skapar fina möjligheter att fotografera både växter, djur och natur.

Detta gör vi på Fotoskolan

Vår undervisning

  • Kamerateknik, först och främst med den egna kameran men även grundläggande färdigheter med mellan- och storformatskamera.
  • Kunskap i olika fotografiska metoder både genom teoretiska och praktiska genomgångar.
  • Ljussättningslära.
  • Digital bildbearbetning i program som Photoshop och Lightroom
  • Olika printprocesser och materialval, för att kunna ta fram fantastiska utskrifter för utställningar och portfoliebilder.
  • Om du brinner för analog fotografi kan du välja att fördjupa dig inom just detta område. Vi varvar fotoutflykter med arbete nere i skolans mörkrum. Där har du möjlighet att ta fram fotokopior från småbildsformat till storformat på olika sorters papper. Fokus kommer läggas på att lyfta fram och finslipa ert fotografiska uttryck samt ta fram färdiga bilder som stämmer överens med er vision.
    Skolan har kameror i mellanformat och storformat att låna ut. När du har behov av större kopior har du även möjlighet att scanna in dina negativ på skolans scanner och skriva ut dom i upp till A2-format på skolans skrivare.
  • Konstkunskap, fotohistoria samt undervisning inom det bildrättsliga området.
  • Fotouppgifter med återkoppling och feedback. Praktiska råd kring genomförandet av olika fotouppdrag. Bildgenomgångar av andra fotografers arbeten. Förutom de vanliga lektionerna har vi individuell handledning där fokus ligger på ditt fotografi. Vi vill slipa dina verktyg så du ännu bättre kan nå dit du vill inom fotografin.

I mån av plats och schemamöjlighet kan du påverka inriktning på din utbildning genom tillvalsämnen. Om du behöver komplettera ämnen för att få högskolebehörighet kan du välja ur Allmänna kursens ämnesutbud.

Visa dina bilder
För att förmedla din speciella bildkommunikation arbetar vi med olika bokprojekt. Under året gör du även en portfolio med printar för olika behov av presentationer av dina bilder. Du kommer dessutom att få lära dig andra presentationstekniker för exponering av dina bilder. Under året ges möjlighet att genomföra flera egna projektarbeten. Fotoskolan har även utställningar under året, bland annat på Kulturhusets vind i Jönköping.

Grafisk design och USA
I utbildningen ingår en introduktionskurs i grafisk design som anordnas tillsammans med ett amerikanskt universitet. Du får under en veckas tid möta din lärare, som är en professor från universitetet MSSU. Kursen sker därefter via internet. Möjlighet finns att resa till vår utbytesskola MSSU. Du får bo på skolan under några veckor, fotografera och uppleva ett amerikanskt universitet. Kanske blir du en av dem som stannar kvar och där tar din examen.

Gästlärare
För att ge en större inblick i fotografens olika arbetssituationer får du även träffa gästlärare. Detta är stimulerande och uppskattade besök med varierade inslag.

—————————————————–

Mål med kursen

  • Målet är att ge deltagarna en solid teknisk/praktisk färdighet och kunskap i kamerateknik. Först och främst med den egna kameran men även grundläggande färdigheter med mellan- och storformatskamera.
  • Ljussättningslära och arbete/praktik i studiofotografering. Vidare färdigheter i både det analoga såväl som det digitala mediet, med undervisning i både mörkrumsarbete som arbete med digitala bildredigeringsprogram. Undervisning i sensiometri, hantering av kemiska produkter inom det analoga arbetet. Kunskaper inom det bildrättsliga området.
  • Att genom studieresor/reseskildringar, besök av gästlärare och praktik ge en inblick i fotografens olika arbetssituationer.
  • Det viktigaste målet är dock att genom undervisning/handledning i grupp och genom enskilda samtal, utveckla det egna unika bildspråket och uttryckssättet hos varje enskild deltagare, så att deltagaren efter genomgången utbildning kan välja sin egen inriktning inom fotografi.

Material/Utrustning

Du står själv för materialkostnader och det material du behöver finns att köpa på skolan.
Du behöver en egen digitalkamera, minneskort och extern hårddisk för att spara bilder. Har du en bärbar dator med bildredigeringsprogram, ta gärna med den också. Vi har analoga systemkameror som du får låna.

Praktik

Vi erbjuder möjlighet till en veckas praktik. Du tar själv initiativ att söka praktik på en arbetsplats du vill lära känna.

Resor

Under höstterminen gör alla på Konst & Form en inspirationsresa tillsammans. Denna resa ger dig chansen att besöka konstutställningar, museer och andra spännande platser. Vi har tidigare besökt Köpenhamn, Stockholm, Helsingfors, Prag och Berlin.

Tider

Läsår 2023-24:
Hösttermin: 21 aug – 15 dec 2023
Vårtermin: 8 jan – 31 maj 2024

Läsår 2024-25:
Hösttermin: 21 aug – 17 dec 2024
Vårtermin: 9 jan – 4 juni 2025

Intyg

Efter avslutad kurs får du intyg på de ämnen du läst. Detta ger dig möjlighet att söka till högskolan om du har grundläggande behörighet sedan tidigare.

Inträdeskrav

Kursen är öppen för alla som fyllt 18 år och har 9-årig grundskola eller motsvarande utbildningsbakgrund.

Ansökan

  • Du söker via Schoolsoft alternativt via folkhögskolans Ansökningsblankett. Där finns information om vad du behöver bifoga ansökan.
  • Vi lägger stor vikt vid det personliga brevet som ska följa med din ansökan. I brevet berättar du vem du är, vad du gjort tidigare och vad du har för ambitioner och förväntningar med studierna på Mullsjö folkhögskola.
  • Därefter kommer vi att kalla dig till videointervju.

Arbetsprover

När du söker till Fotoskolan vill vi gärna att du skickar arbetsprover, men det är frivilligt.
Vi föredrar prints men du kan även mejla dina filer till skolan. Om du skickar dina arbetsprover med post ska de vara emballerade på ett sådant sätt så att vi kan återlämna dem i samma emballage. Glöm inte skicka med returporto!
1. Fotografera och skicka in 2 bilder på temat ”Spår”. Du tolkar temat ”Spår” precis som du själv vill.
2. Skicka in ytterligare 2 bilder, fritt val.

Önskar du mer information kontakta oss på 0392-374 00 eller skicka ett mejl till info@mullsjofolkhogskola.se
Du är varmt välkommen att besöka oss. Vi visar gärna runt dig/din grupp och berättar mer om våra olika utbildningar. Du kan höra av dig till respektive lärare om du vill boka in ett studiebesök.

Information om lärarna som arbetar på Konst & Form

Välkommen med din ansökan!