Konstmix

 • Konst & formåret är en suverän möjlighet!

  Konst & formåret är en suverän möjlighet!

 • Du får prova Textil i olika former...

  Du får prova Textil i olika former...

 • Keramik...

  Keramik...

 • Bild...

  Bild...

 • och Foto

  och Foto

 • Konceptet är suveränt!

  Konceptet är suveränt!

Ett år fyllt av kreativitet.

Svartvita fotografier blandas med färgglada penslar och leriga drejskivor. På Konstmix får du testa på bild, foto, keramik och textil. Du jobbar med mängder av olika material, tränar ditt bildseende och utvecklar färdigheter inom olika tekniker. Det här är ett år fyllt med skaparglädje – låt dig inspireras och ta ämnena dit du vill…

Bred introduktion

Utbildningen ger en bred introduktion i ämnena bild, foto, keramik och textil. Under året rör du dig mellan olika fält så som konst, konsthantverk, formgivning/design och hantverk. Du får pröva dig fram genom olika tekniker och utforska din egna kreativa förmåga. Genom övning kommer du att utveckla olika verktyg för att uttrycka och skapa egna berättelser och gestalta egna idéer.

Läsåret är indelat i fem perioder, två på hösten och tre på våren. I varje period läser man två ämnen parallellt. Läsåret avslutas med den femte perioden då du arbetar med eget valfritt projekt. Under året jobbar vi också med utställningsteknik, temaveckor och åker även på studieresor. Våra ateljéer är öppna även på kvällar och helger och de som läser här tillbringar ofta mycket av sin lediga tid i ateljéerna.

Inträdeskrav

Kursen är öppen för alla som fyllt 18 år och har 9-årig grundskola eller motsvarande.

Ämnen

Följande ämnen studeras av alla som läser på Konst & formåret: bild och form, foto, textil färg och form, keramik, kroki/skulptur, konsthistoria, livsåskådning.
I mån av plats och schemamöjlighet kan du även påverka inriktning på din utbildning genom tillvalsämnena sömnad, musik, psykologi, silversmide, språk och teckenspråk. Om du behöver komplettera ämnen för att få högskolebehörighet kan du välja ur Allmänna linjens ämnesutbud.

Bild och form
Här ägnar vi oss huvudsakligen åt akrylmåleri, men vi hinner även med att teckna och att jobba med skulptur/tredimensionell gestaltning. Inom måleriet går vi igenom olika tekniker och vi lär oss hur man skapar en känsla av djup i målningen. Terminsplaneringen gör vi tillsammans utifrån de önskemål som finns i gruppen.

Foto
På fotoutbildningen får du lära dig grundläggande kamerateknik, öva ljussättning, digital bildbearbetning och svartvit mörkrumsteknik. På folkhögskolan har du möjlighet att använda våra välutrustade och rymliga lokaler, bland annat studio, datasalar och mörkrum. Undervisning får du genom teoretiska och praktiska genomgångar i olika fotografiska metoder. Du får också individuell handledning under kursens gång. Lektionerna är fördelade på presentationer, teknikgenomgångar, digital bildbehandling, mörkrumsarbete och redovisning. På vårterminen får du möjlighet att jobba med ett eget projekt utifrån vad du själv vill fördjupa dig i.

Keramik
Inom keramiken arbetar vi med olika formningstekniker. Du kommer få lära dig både att handforma genom att t.ex. kavla, ringla, bygga och att dreja. Du får också arbeta med olika dekor- och glasyrtekniker. På hösten innan kylan slår till vi brukar passa på att bränna Raku (en primitiv vedbränningsteknik med ursprung i Asien). Efterhand som du lär dig och utvecklas med materialet kommer du att arbeta med olika uppgifter och teman.

Textil färg och form
Vi arbetar konstnärligt med textila material inom textil bild och konsthantverk. Du experimenterar mycket med färg, form och design. Textiltryck är huvudämnet, och du ritar och designar egna mönster som du sedan trycker på tyg. Sömnad av tex. kläder, inredningsdetaljer och accessoarer kan du göra av ditt tyg. Övriga valbara tekniker är broderi, tovning, måleri och papperstillverkning.

Mål med kursen

Målet med kursen är att du efter genomgången utbildning skall känna större trygghet med de tekniker som ingår och dessutom ha visat kunskaper och färdigheter genom redovisningar i de olika ämnesområdena. Gemensamt ska detta ge dig ökade insikter i det estetiska uttryckets möjligheter samtidigt som du själv utvecklat dina verktyg att delta i detta uttryck.

Material

Det finns en mängd olika bildmaterial på marknaden av skiftande märken och kvalitet. På Konst & formutbildningarna utgår vi från det material som finns att köpa på skolan. Du betalar själv materialkostnaderna.

Praktik

Vi erbjuder möjlighet till en veckas praktik. Du tar själv initiativ att söka praktik på en arbetsplats du vill lära känna.

Resor

På Konst & formutbildningarna arrangeras resor till utställningar, museer med mera. Resorna är en viktig del i undervisningen och är därför obligatoriska. Kostnaderna för resorna står du själv för.

Tider

Läsår 2017-18:
Hösttermin: 23 aug – 19 dec 2017
Vårtermin: 8 jan – 1 juni 2018

Intyg

Efter avslutad kurs får du intyg på de ämnen du läst. Detta ger dig möjlighet att söka till högskolan om du har grundläggande behörighet sedan tidigare.

Ansökan

Du söker på folkhögskolans ansökningsformulär alternativt via webbanmälan. Du är välkommen med din ansökan under hela året. Önskar du mer information kontakta oss på 0392-374 00 eller skicka ett mejl till info@mullsjofolkhogskola.se

Du söker inte med arbetsprover utan skriver ett personligt brev. I brevet berättar du vem du är, vad du gjort tidigare och vad du har för förväntningar på dina studier på Mullsjö folkhögskola.

Information om lärarna som arbetar på Konst & formlinjen

Välkommen med din ansökan!