Lärarna på Konst & Form

Bildskolan

Jenny Söderlund

Jag undervisar framförallt i måleri och kroki, men även en del skulptur. Jag har tecknat och målat så länge jag kan minnas och det började i farmors knä hemma i köket där vi satt och tecknade tillsammans. Detta intresse ledde till att jag i tjugoårsåldern gick fem terminer på folkhögskola och därefter utbildade mig till bildlärare på Umeå universitet.

Jag målar i akryl och jag ser mina målningar som små berättelser som jag vill få betraktaren att fortsätta fantisera kring. De senaste åren har jag även börjat skulptera vid sidan av måleriet. Jag är medlem i konstnärsföreningen Dymlingen och brukar ha 1-2 utställningar per år. Besök gärna min hemsida på www.jennyskonst.se

Matthias ”Hattimas” Mogensen

Jag är en autodidakt akrylmålare och levnadskonstnär som älskar jazz, vilket går igen i mitt måleri som fullkomligt exploderar i färg. Människan står alltid i fokus i mina målningar.
Jag föddes 1953 på Island och kom till Sverige på semester 1979… och blev kvar. Jag undervisar i måleri på Mullsjö Folkhögskola.

Keramikskolan

Jeanette Axenfjord

Jag är en av skolans två keramiklärare. Framförallt undervisar jag i glasyr, gipsteknik och olika handformningstekniker.

Jag har en passion för form, för mig är det lika stor tillfredsställelse att med noggrannhet och precision karva och slipa fram en modell i gips, för att framställa en gjutform, som det är att ringla upp en form för hand. Oftast är sökandet efter ett speciellt uttryck viktigast i mitt skapande. Ibland står formen i fokus och andra gånger vill jag gestalta en djupare tematik. Jag kallar mig konsthantverkare, för mig går hantverket och konsten hand i hand.

Förutom att undervisa arbetar jag med egen produktion och är bland annat medlem i KOiJ (konsthantverkarna i Jönköping) och KHVC (konsthantverkscentrum). Utbildad vid KHib (KonsthØgskolen i Bergen)och HDK (Högskolan för Design och Konsthantverk).

Ellinor Johansson

Jag undervisar i keramik. Framför allt i drejteknik, dekor och glasering. Själv har jag arbetat som keramiker sedan 1997 då jag avslutade min utbildning på Formakademin i Lidköping. Jag tycker om att göra bruksföremål, där både form och funktion har lika stor betydelse för den slutliga produkten.Vid sidan av mitt eget arbete har jag hela tiden undervisat i keramik på olika kurser och skolor.

Fotoskolan

Örjan Henriksson

Jag undervisar i fotografi på Fotoskolan samt på Missouri Southern State University. Traditionell analog fotografi ligger också på mitt bord. I mitt jobb som frilansfotograf inom reklambranschen arbetar jag nästan enbart digitalt men har stor nytta av min bakgrund i den traditionella fotografin. På mitt företags hemsida www.orjanhenrikssonart.se kan du se lite av det jag sysslar med. Som elev kan du få vara med på vissa av mina fotograferingar och assistera/askultera. När det gäller min verksamhet inom Fine Art Photography använder jag mig nästan enbart av det svartvita analoga fotografiet. För min egna högst personliga del finns det ursprungliga mysteriet och närvaron i just det analoga svartvita fotografiet. Vill du veta mer om min verksamhet inom detta område är du välkommen att titta in på hemsidan www.orjanhenriksson.com för min Fine Art Photography. Jag har även haft turen att få studera för några av de historiska ikonerna såsom Arnold Newman och George Tice.
Örjan har från Micael Bindefelds Stiftelse till minne av Förintelsen, tilldelats 2015 års stipendium för fotoutställningen ”Auschwitz KZ I-II”

Jaana Plate

Född i Helsingfors. Fotokonstnär och fotolärare på Mullsjö folkhögskola. Jobbat framför och numera bakom kameran. Utbildning i fotografi på Kulturama i Stockholm. Arbetat som assistent till bl a Christer Strömholm. Fotokurser och Workshops hos Örjan Henriksson, Anders Petersen, Morten Krogvold m fl. Högskolekurser i bildbehandling, kognitiv psykologi, konstvetenskap, filosofi mm.

Har haft ett flertal utställningar på olika platser i Sverige från 1999. Senast Mullsjö International Photo Festival 2012, med serien Ur djupet. Besök gärna min hemsida

Textilskolan

Elisabeth Johansson Jonsson

Jag är textillärare på Mullsjö folkhögskolas textila kurser, samt Textil konstnär.

Arbetar främst med måleri och textiltryck i bilder och konsthantverk, samt med skulptur och modisthattar.

Är medlem i BRAK- Broderiakademin samt KKV-Konstnärernas Kollektivverkstad i Göteborg och i Bohuslän. Högre konstnärlig utbildning. Har utställningar på bl a gallerier, konsthall och konstmuseum samt arbetat med offentlig utsmyckning.

Konstmix

Johanna Törni

Jag undervisar i textil för Konstmix, Textilskolan och Kvällsakademi. Jag har sedan barn experimenterat med olika slags handarbetstekniker. Det genuina intresset att skapa med händerna har lett till att jag gått olika slags kurser i textil och även två år i Textilskolan på Mullsjö folkhögskola. Jag tycker om att jobba med formgivning och textiltryck men också att testa på olika slags färgningstekniker. Att jobba i textilen är roligt och inspirerande, men det är också avkopplande på många sätt, speciellt när man får sätta sig vid vävstolen och väva eller ta en virknål och låta händerna arbeta.