Textilskolan

Sömnad

En av Textilskolans lokaler

Utställning i skolans lokaler

Till KKV i Göteborg för att få trycka med extra stora screenramar

Vill du jobba med färg, form och design med textila material?

Då är vår Textilskola rätt plats för dig.

Här får du uppleva en personlig och konstnärlig resa när du experimenterar med olika textila material och tekniker. Vi arbetar med allt från baskunskaper till avancerade tekniker, med konst och konsthantverk. Vår specialitet är textiltryck med design av tryckmönster.

—————————————————–

Du arbetar även med färgning, screentryck, ekologisk naturlig färgning och shibori färgningstekniker. Vid intresse får du också jobba med sömnad av kläder och inredningstextilier, recycling, broderi –  ”teckna med nål och tråd” och vävning.
Ett unikt inslag i Textilskolan är hattillverkning då vi syr och stockar alla slags mössor och hattar. Det ger dig en bra inblick i hur det är att arbeta som modist och att sy hattar till vardag, fest och teater.

Du arbetar och experimenterar i vår textilateljé, där du har en egen plats. Våra lärare jobbar som mentorer och hjälper dig att utvecklas konstnärligt. Under läsåret får du värdefull erfarenhet då du genom olika studiebesök får träffa professionella textilkonstnärer. Vi åker bl.a. till en professionell textiltrycksverkstad, KKV (Konstnärernas kollektivverkstad) i Göteborg, där vi arbetar med stora screenramar under en vecka, och utvecklar vårt textiltryck.

Som konstnär är det viktigt att lära sig utställningsteknik och därför arrangerar vi både större och mindre utställningar i och utanför skolan. Läsåret avslutas med en stor utställning som är gemensam för alla på Konst & Form.

Du kan fortsätta att studera i Textilskolan under ytterligare ett eller flera år, där egna konstnärliga projekt varvas med undervisning i mer avancerade textila tekniker.

Övriga ämnen och tillval

I Textilskolan fördjupar du dig i ett ämne och där ligger tyngdpunkten i utbildningen. Alla som läser på Textilskolan studerar kroki, konstkunskap och livsåskådning samt deltar i ett större konstprojekt.
I mån av plats och schemamöjlighet kan du även påverka inriktning på din utbildning genom tillvalsämnen. Om du behöver komplettera ämnen för att få högskolebehörighet kan du välja ur Allmänna linjens ämnesutbud.

—————————————————–

Mål med kursen

• Att du genom ett konstnärligt arbetssätt får kunskap om olika textila material och tekniker
  • Att du genom eget arbete i konstnärsateljé och genom studiebesök får en presentation av det textila ämnets breda utbud.
  • Att du får en grundläggande utbildning, som ger dig kunskaper och möjligheter till fortsatta studier på tex Konsthögskola samt till fortsatt eget konstnärligt arbete.

Material

Du står själv för materialkostnaderna och det material du behöver finns att köpa på skolan.

Under höstterminen gör alla på Konst & Form en inspirationsresa tillsammans. Vi har tidigare besökt städer som Köpenhamn, Stockholm, Prag, Berlin och Helsingfors. Denna resa ger dig chansen att besöka konstutställningar, museer och andra spännande platser.

Läsår 2017-18:
Hösttermin: 23 aug – 19 dec 2017
Vårtermin: 8 jan – 1 juni 2018

Läsår 2018-19:
Hösttermin: 22 aug – 18 dec 2018
Vårtermin: 7 jan – 31 maj 2019

Efter avslutade studier får du intyg på de ämnen du läst. Detta ger dig möjlighet att söka till högre konstutbildningar om du har grundläggande behörighet sedan tidigare.

Kursen är öppen för alla som fyllt 18 år och har 9-årig grundskola eller motsvarande utbildningsbakgrund. Du behöver inte ha några förkunskaper, bara du är intresserad av att utveckla din konstnärlighet och kreativitet.

Sista ansökningsdagen den 5 maj. Möjlighet till kursplats ges därefter i mån av plats.

• Du söker via folkhögskolans Ansökningsblankett alternativt via Webbanmälan.
    Där finns information om vad du behöver bifoga ansökan.
  • Vi lägger stor vikt vid det personliga brevet som ska följa med din ansökan. I brevet berättar du vem du är, vad du gjort tidigare och vad du har för ambitioner och förväntningar med studierna på Mullsjö folkhögskola.

Önskar du mer information kontakta oss på 0392-374 00 eller skicka ett mejl till info@mullsjofolkhogskola.se
Du är varmt välkommen att besöka oss. Vi visar gärna runt dig/din grupp och berättar mer om våra olika utbildningar. Du kan höra av dig till respektive lärare om du vill boka in ett studiebesök.

Information om lärarna som arbetar på Konst & Form

Välkommen med din ansökan!