Textilskolan

 • Rita mönster

  Rita mönster

 • Screentryck

  Screentryck

 • Tillverkning av hattar

  Tillverkning av hattar

 • Sömnad

  Sömnad

 • En av Textilskolans lokaler

  En av Textilskolans lokaler

 • Utställning i skolans lokaler

  Utställning i skolans lokaler

 • Till KKV i Göteborg för att få trycka med extra stora screenramar

  Till KKV i Göteborg för att få trycka med extra stora screenramar

 • På Textilskolan får du även prova på att skulptera efter en levande modell

  På Textilskolan får du även prova på att skulptera efter en levande modell

Textil är ett konstnärligt uttryckssätt

När man förenar teoretiska och praktiska kunskaper genom huvud, hand och hjärta skapas bestående livskunskap. Textil är ett konstnärligt uttryckssätt och genom vår textilskola får du möjlighet att utveckla dina färdigheter inom många textila områden. Du lär dig ett stort antal tekniker och får tid att experimentera för att hitta ett textilt skapande som passar dig. Vi arbetar med textil färg, form och design, huvudämnet är textiltryck på olika material.

Textiltryck och sömnad

Under kursen varvas olika textila teknikuppgifter med längre enskilda arbeten. Du får testa på olika trycktekniker, allt från experimentella fria tekniker till fotoscreen och screentryck på tyg, papper (serigrafi) och andra spännande material. Kursen innehåller även textil bild och skulptur samt konsthantverk. Du arbetar också med broderi, färgning, tovning, bildväv, vävning och sömnad. Du syr tex. kläder eller inredningsdetaljer av de tyger som du handtrycker med screentryck. Sömnadsundervisningen följer de olika delmoment vi arbetar med under året. Ett unikt inslag i utbildningen är hattillverkning med stockning och sömnad av hattar på modistvis – ett gammalt hantverk som vi bevarar och förnyar.

Eko-textil, Re-design, Recycling

Vi lägger fokus på ekologiska material och mer miljövänlig färgning. I ditt projektarbete arbetar du med naturlig färgning och växtfärgning samt med Recycling och Re-design.

Ateljén

Textilskolan är öppen dygnet runt och där sker en stor del av det självständiga arbetet. Gästande konstnärer återkommer ett flertal gånger under läsåret och vi arbetar då med olika textila uttryck och tekniker.
Under läsåret gör vi en textil arbetsresa till en konstnärsverkstad och utvecklar textiltrycket. Vi åker på studiebesök hos textilkonstnärer och konsthantverkare i deras ateljéer och arbetsplatser.
Du kommer också att göra egna personliga utställningar.
Utbildningen förbereder för framtida, självständigt arbete inom det textila området samtidigt som den öppnar för vidare utbildningar på högskolenivå.

Inträdeskrav

Kursen är öppen för alla som fyllt 18 år och har 9-årig grundskola eller motsvarande.

Ämnen

I Textilskolan fördjupar du dig i ett ämne och där ligger tyngdpunkten i utbildningen. Alla som läser på Textilskolan studerar kroki, dokumentationsteknik, grundkurs i digital bildbearbetning, konstkunskap och livsåskådning.
I mån av plats och schemamöjlighet kan du även påverka inriktning på din utbildning genom tillvalsämnena musik, psykologi, silversmide, bibelkunskap, språk och teckenspråk. Om du behöver komplettera ämnen för att få högskolebehörighet kan du välja ur Allmänna linjens ämnesutbud.

Mål med kursen

 • Att vi genom ett konstnärligt arbetssätt visar på olika textila material och tekniker
 • Att vi genom olika studiebesök, och med eget arbete i konstnärsateljé, ger en presentation av det textila ämnets breda utbud.
 • Att du får en grundläggande utbildning, som ger dig kunskaper och möjligheter till fortsatta studier på tex Högskola samt till fortsatt eget konstnärligt arbete.

Material

Det finns en mängd konstmaterial på marknaden av skiftande märken och kvalitet. På Konst & formutbildningarna utgår vi från det textila kvalitetsmaterial som finns på skolan. Du betalar själv materialkostnaderna.

Praktik

Vi erbjuder möjlighet till en veckas praktik. Du tar själv initiativ att söka praktik på en arbetsplats du vill lära känna.

Resor

På Konst & formutbildningarna arrangeras resor till utställningar, museer med mera. Resorna är en viktig del i undervisningen och är därför obligatoriska. Kostnaderna för resorna står du själv för.

Tider

Läsår 2017-18:
Hösttermin: 23 aug – 19 dec 2017
Vårtermin: 8 jan – 1 juni 2018

Intyg

Efter avslutad kurs får du intyg på de ämnen du läst. Detta ger dig möjlighet att söka till högskolan om du har grundläggande behörighet sedan tidigare.

Ansökan

Du söker på folkhögskolans ansökningsformulär alternativt via webbanmälan. Du är välkommen med din ansökan under hela året. Önskar du mer information kontakta oss på 0392-374 00 eller skicka ett mejl till info@mullsjofolkhogskola.se För att få en tydligare bild av vem du är, vill vi att du skriver ett personligt brev om dig själv, din textila bakgrund och ambitioner med utbildningen.

Information om lärarna som arbetar på Konst & formlinjen

Välkommen med din ansökan!