Textilskolan (fulltecknad)

 • Rita mönster

  Rita mönster

 • Screentryck

  Screentryck

 • Tillverkning av hattar

  Tillverkning av hattar

 • Sömnad

  Sömnad

 • En av Textilskolans lokaler

  En av Textilskolans lokaler

 • Utställning i skolans lokaler

  Utställning i skolans lokaler

 • Till KKV i Göteborg för att få trycka med extra stora screenramar

  Till KKV i Göteborg för att få trycka med extra stora screenramar

Vill du jobba med färg, form och design med textila material?

Då är vår Textilskola rätt plats för dig.

Textilskolan är en ettårig textil konstnärlig utbildning med fokus på praktiskt textilt arbete med olika textila tekniker och material.
Här får du uppleva en personlig och konstnärlig resa när du experimenterar textilt. Vi arbetar med konsthantverk och konst, från baskunskaper till avancerade tekniker. Vår specialitet är textiltryck med design av tryckmönster som du ritar både för hand och digitalt. Du får undervisning i digital bildbehandling under hela ditt textila år. Du kan fortsätta att studera i Textilskolan under ytterligare ett eller flera år, där egna konstnärliga projekt varvas med undervisning i mer avancerade textila tekniker.

Textilstudenternas Instagramkonto: mfhstextil


Kursinnehåll

 • Du får grundläggande och avancerade kunskaper i textiltryck genom bl a praktiskt arbete i vår textilateljé.
 • Du arbetar bl a med grundläggande blocktryck och screentryck, till mer avancerade screentryckstekniker som fotoscreen med fotoöverföring.
 • Du lär dig rapportera och trycka ditt eget mönster på ett tyg, och provar olika sorters textiltrycksfärger på naturmaterial.
 • Du lär dig mönsterformgivning för tryckmönster, färglära samt materialteori.
 • Du experimenterar även med naturlig färgning, ekotryck och växtfärgning och lär dig färgningstekniken shibori.
 • Du lär dig grundkunskaper i klädsömnad samt sömnad av inredningsdetaljer.
 • Vid intresse arbetar du även med t ex Broderi – teckna med nål och tråd, recycling, vävning, bildväv, quilting art mm
 • Ett unikt inslag i Textilskolan är hattillverkning då vi syr och designar mössor och hattar. Det ger dig en spännande inblick i hur det är att arbeta som modist och att sy hattar till vardag, fest och teater.
 • På vårterminen arbetar du under en projektperiod med att fördjupa dig i en textil teknik och textil fiber, där du genom ett självständigt kreativt arbetssätt utvecklar ditt konstnärliga formspråk.

Du arbetar och experimenterar i vår textilateljé, där du har en egen arbetsplats. Våra lärare jobbar som mentorer och hjälper dig att utvecklas konstnärligt. Du har individuell handledning samt gemensamma genomgångar och arbete tillsammans med gruppen.
Under läsåret får du värdefull erfarenhet av att tex. genomföra gemensamma och egna utställningar, samt studiebesök.

Utbildningen är kostnadsfri. Du betalar själv för ditt material som du arbetar med och för studiebesök.

Övriga ämnen och tillval

I Textilskolan fördjupar du dig inom Textil fiber och där ligger tyngdpunkten i utbildningen. Alla som läser på Textilskolan studerar även kroki och digital mönsterformgivning.
I mån av plats och schemamöjlighet kan du även påverka inriktning på din utbildning genom tillvalsämnen. Om du behöver komplettera ämnen för att få högskolebehörighet kan du välja ur Allmänna kursens ämnesutbud.

—————————————————–

Mål med kursen

 • Att du genom ett konstnärligt experimentellt arbetssätt får kunskap om olika textila material och tekniker
 • Att du genom eget arbete i konstnärsateljé, gemensamma genomgångar och individuell handledning får en presentation av det textila ämnets breda utbud.
 • Att du får en grundläggande och fördjupad praktisk textil utbildning, som ger dig kunskaper och möjligheter till fortsatta studier på tex Konsthögskola samt till fortsatt eget konstnärligt arbete.

Material

Du står själv för materialkostnaderna och det material du behöver finns att köpa på skolan i vår materialbod.

Resor

Under höstterminen gör alla på Konst & Form en inspirationsresa tillsammans. Vi har tidigare besökt städer som Köpenhamn, Stockholm, Prag, Berlin och Helsingfors. Denna resa ger dig chansen att besöka konstutställningar, museer och andra spännande platser.

Tider

Läsår 2022-23:
Hösttermin: 22 aug –16 dec 2022
Vårtermin: 9 jan – 2 juni 2023

Intyg

Efter avslutade studier får du intyg på de ämnen du läst. Detta ger dig möjlighet att söka till högre konsthögskolor om du har grundläggande behörighet sedan tidigare.

Inträdeskrav

Kursen är öppen för alla som fyllt 18 år och har 9-årig grundskola eller motsvarande utbildningsbakgrund. Du behöver inte ha några specifika förkunskaper, eftersom du genom ditt textila intresse och nyfikenhet på färg, mönster och tyger redan har en god grund att utgå ifrån.

Ansökan

 • Du söker via Schoolsoft alternativt via folkhögskolans Ansökningsblankett. Där finns information om vad du behöver bifoga ansökan.
 • Vi lägger stor vikt vid det personliga brevet som ska följa med din ansökan. I brevet berättar du vem du är, vad du gjort tidigare och vad du har för ambitioner och förväntningar med studierna på Mullsjö folkhögskola.

Önskar du mer information kontakta oss på 0392-374 00 eller skicka ett mejl till info@mullsjofolkhogskola.se
Du är varmt välkommen att besöka oss. Vi visar gärna runt dig/din grupp och berättar mer om våra olika utbildningar. Du kan höra av dig till respektive lärare om du vill boka in ett studiebesök.

Information om lärarna som arbetar på Konst & Form

Välkommen med din ansökan!