KRIK-linjen

Vi lever i en tid där människor jagar lycka och hälsa. Många går på gym eller springer i naturen, försöker äta bra och gör allt de kan för att få livet att gå ihop. Allt det där är bra och viktigt men vi tror att verklig lycka och hälsa är mer än så.

Därför har vi startat KRIK-linjen Bibel-Träning-Hälsa på Mullsjö folkhögskola och Kungsportskyrkans friskvårdscenter Simson i Huskvarna/Jönköping. Utbildningen är helt unik i sitt slag med fokus på bibel, träning och hälsa.

Utbildningen drivs i samarbete mellan fyra aktörer. Dessa är Mullsjö folkhögskola, KRIK (Kristen idrottskontakt), Kungsportskyrkan med dess friskvårdscenter Simson samt Svenska Alliansmissionen Ungdom(SAU).

—————————————————–

Vad är KRIK-linjen Bibel-Träning-Hälsa?

Tänk dig att under ett år få kombinera ökad kunskap om Bibeln och det kristna livet med massvis av träningsglädje. Du blir en del av KRIKs arbete i Sverige och ett av Europas främsta kristna friskvårdscenter. Dessutom får du möta massor av människor med olika intressen och bakgrund här på Mullsjö folkhögskola. Utbildningen består av undervisning som fördjupar din kunskap om Gud och din relation med honom. Du får också en grundläggande kunskap i kost och återhämtning, anatomi, coaching, träningskunskap, ledarskap och mycket mer. Du har dessutom chansen att bli diplomerad gyminstruktör, massör, gruppträningsinstruktör, kettlebell, box eller Tikva- instruktör.

Hälften av undervisningen under en vecka bedrivs på vackra Mullsjö folkhögskola och hälften på Kungsportens friskvårdscenter i Huskvarna. Som elev på utbildningen uppmuntras du att bo på Mullsjös elevinternat där du som sökande har garanterad bostad under hela studietiden.

Varför ska man gå och vem ska göra det?

Det här är utbildningen för dig som både vill gå bibelskola och samtidigt få god kompetens inom träning och hälsa, både praktiskt och teoretiskt. Målet efter genomförd utbildning är att du ska kunna leda dig själv och andra till en bättre hälsa för ande, kropp och själ. Din tidigare kunskap och erfarenhet är inte det viktigaste, det är din längtan och glädje i att utvecklas och lära som är av högsta betydelse.

Vi vill utbilda dig som älskar att träna och vill sprida den glädjen vidare till andra. Vi vill utmana dig att ta nästa steg i din vandring med Gud. Vi vill att du efter genomförd utbildning ska stå ännu bättre rustad för framtidens utmaningar i livet.

Vi riktar oss också till dig som kan känna igen dig i någon eller flera av följande punkter:

 • Jag har viljan att jobba som grupptränare/instruktör, träna individer eller leda mig själv på ett bättre sätt.
 • Jag vill inspirera församlingar att jobba mer med träning och hälsa som ett sätt att presentera evangelium i vår tid.
 • Jag är intresserad av träning, kroppen, människor och ledarskap och vill gå en praktisk och teoretisk utbildning.
 • Jag vill leva ut Jesu kärlek konkret där jag finns. Det kan vara i idrottsklubben, på gymmet eller i naturen med vänner.
 • Jag vill ta en paus ifrån studier eller jobb och ha ett fantastiskt roligt och utvecklande år i härlig gemenskap.

Vad läser man för kurser?

Oavsett om undervisningen består av ett träningspass på gymmet eller ett bibelstudium i klassrummet vill vi undervisa dig genom en helhetssyn på ande, kropp och själ.

Utbildningen är unik i sitt slag i Sverige och Europa. Den nya KRIK-linjen ger dig bibelkunskap men också så mycket mer. Undervisningen är uppdelad i tre lika stora delar.

Den första delen består av ämnen som Nya och Gamla testamentet, lärjungaskap, evangelisation, troslära, samtal och själavård och det inre livet med fokus på identitet i Gud.

Den andra delen består av ämnen som rör träning och ledarskap. Här ingår bl.a. grundläggande anatomi och träningslära, kost och återhämtning, träningsplanering, idrottspsykologi, kommunikation, event och ledarskap.

Den tredje delen består av praktik och praktiska moment. Här ingår massor av träning där vi testar en mängd olika träningsformer och får instruktion i dessa. Du kommer också få leda pass för andra och starta upp och driva projekt och events, både i större och mindre skala. Träningsformer som vi kommer att gå igenom är: Funktionell och traditionell styrketräning, spinning, crossfit, kettlebell, löpning, skadeförebyggande träning, gruppträning och tikkva. Utöver detta kommer vi testa en mängd idrotter som beachvolleyboll, spikeball, racketsport, vintersport och andra sporter efter önskemål.

Plats och tid

Du får förmånen att ta del av det bästa av två världar. På Mullsjö folkhögskola, 3 mil nordväst om Jönköping, får du en lugn och fridfull miljö där skolan ligger precis vid en sjö. På sommaren kan man bada och på vintern åka skridskor och skidor. Kring skolan finns allt du kan önska dig i form av natur, friluftsliv och träningsmöjligheter. Hälften av tiden under en skolvecka bedrivs undervisningen på skolan. Vi gör då både praktiska och teoretiska moment och skoldagen börjar kl 08.30 och slutar innan kl 16.00.

Under den andra hälften blir vi en del av Kungsportskyrkans fantastiska arbete med träning och hälsa på kristen grund. En verksamhet som når hundratals barn, unga, vuxna och äldre varje vecka. Till Kungsportens friskvårdcenter Simson kommer människor med olika kulturell bakgrund, stor eller liten träningsbakgrund och erfarenhet av kyrka. Kungsportskyrkan och dess friskvårdscenter Simson ligger vackert beläget i Huskvarna med utsikt över Vättern.

På Kungsporten hålls både praktiska och teoretiska moment. De äger rum två till tre gånger i veckan från ca: kl.13.00 till kl.20.00. Räkna också med att obligatorisk undervisning sker under 3-4 helger per termin. Att diplomera sig till olika instruktörsroller görs helgtid, dessa tillfällen är ej obligatoriska.

Resor och äventyr

Som deltagare på KRIK-linjen Bibel-Träning-Hälsa uppmuntras du att åka på KRIK Training Camp i Spanien i aug 2018. KRIK arrangerar då två olika resor som är riktad till dig som vill uppleva träningsglädje, trosglädje och fylla dina batterier inför hösten. KRIK Training camp har varit en stor succé och samlar 100-140 personer som möts för träning, återhämtning, undervisning, tillbedjan och fantastisk gemenskap. Denna resa är, som sagt, ej obligatorisk men rekommenderas starkt.

Under vårterminen genomförs en studieresa i Europa i 6-10 dagar. Då besöker vi personer som är missionärer inom träning och hälsovärlden. Syftet med resan är att inspireras och lära samt bidra med vår kunskap och erfarenhet. Denna resa är en del av kursplanen och är därmed obligatorisk.

Förutom den ordinarie undervisningen sker ett antal schemabrytande inslag. Du kommer gå på en skola med flera kreativa yrkesutbildningar. Detta gör att du som vill kommer få chansen att testa olika kreativa inslag.

Du kommer också ha gemensamma aktiviteter med övriga KRIK-utbildningar i Sverige vid ett eller flera tillfällen.

Boende och kostnader

Undervisningen på en folkhögskola är kostnadsfri. Kostnader för aktiviteter, utrustning och resor tillkommer.

 • Du som blivit antagen på KRIK-linjen Bibel-Träning-Hälsa är garanterad plats på elevinternatet på Mullsjö folkhögskola. Kostnaden för boende och mat på skolans fina restaurang är 1 240 kr/veckan. Då ingår frukost, lunch och kvällsmat från måndag morgon till fredag lunch. Under helgerna tillämpas egenhushåll.
 • Vill du bo hemma eller på annan ort så är det tillåtet. Vi rekommenderar dock att bo på skolan då mycket av klassgemenskapen formas genom ett gemensamt boende. Bor du ej på skolan betalar du en serviceavgift på 90 kr/vecka för kopior, utskrifter, måltider i samband med skolstart/avslutning, jul- och påskbord samt elevkvällar, fika och olycksfallsförsäkring. För deltagare som bor på internatet ingår serviceavgiften i internatavgiften. Du som är externatare kan köpa måltidskuponger till såväl frukost, lunch och kvällsmat.

Aktivitetsavgiften för KRIK-linjen är: 11 250 kr/läsår. Denna delas upp på fakturorna under året.

I aktivitetsavgiften ingår:

 • Alla ”prova på” sporter och
 • Årskort på Kungsportens friskvårdcenter. Tillgång till gym och all träning som Simson erbjuder.
 • Grundläggande instruktörsutbildning på Simson.
 • Studieresa i Europa. Flyg, boende och aktiviteter.
 • Deltagande på KRIKs ledarskapshelg ”KRIK Kalaset”.
 • Träningskläder från KRIK

Kostnader som tillkommer är:

 • Pendlarkort mellan Mullsjö och Huskvarna om du åker buss/tåg. Detta är ca 500kr/månad. Har du bil står du givetvis själv för resekostnader.
 • Diplomering till självkostnadspris av div specialiserande instruktörsroller. Gym/Grupp/Spinning/massör/Kettlebell/Box/Tikva.
 • Egen utrustning för de hajker, resor och moment vi genomför i utbildningen.

Som deltagare har du rätt att söka studiestöd från CSN.

Lärare och gästföreläsare

Olle Härdne- Lärare och ledarskapsutvecklare inom KRIK. Jobbar också som tränare och fystränare i Hammarby IF:s Damallsvenska fotbollslag. Utbildad inom ledarskap, kommunikation, psykologi och fysträning på Bosöns elitidrottscenter samt till tränare på Idrott och gymnastikhögskolan i Stockholm. Olle är klassföreståndare och kommer undervisa både praktiskt och teoretiskt.

Åsa Björk – Friskvårdspastor/sportmissionär Kungsporten.
Åsa är en färgstark inspiratör som glöder av passion för Jesus och människor. Hon har  erfarenhet av missionsarbete i arabvärlden och har bred kompetens inom träning och friskvårdsarbete inom församling. Hon är ansvarig för gruppträningen på Kungsporten och är en av de ledande personerna för arbetet med mission inom tränings och fitnessvärlden i Europa.

Eric Lacabanne – Gympastor och verksamhetschef på Simson Kungsportens friskvårdscenter.
Eric brinner för att hjälpa människor till en bättre hälsa för ande, kropp och själ. Han har en otroligt bred kompetens både inom träning och teologi. Han är utbildad pastor och personlig tränare med kunskap inom styrketräning, crossfit, kettlebell, boxercise och massage.

Jacob Carlzon – Bibellärare SAU

Gästföreläsare så som Hans Janson, David Axelsson med flera. 

—————————————————–

Inträdeskrav

Det är en ettårig folkhögskoleutbildning som riktar sig till dig som är minst 19 år gammal. Någon övre åldersgräns finns ej och vi tar gärna emot personer med tidigare utbildnings- och arbetslivserfarenheter.

Tider

Läsår 2018-19:
Hösttermin: 22 aug – 18 dec 2018
Vårtermin: 7 jan – 31 maj 2019

Läsår 2019-20:
Hösttermin: 21 aug – 17 dec 2019
Vårtermin: 8 jan – 2 juni 2020

Ansökan

Du söker via Schoolsoft eller på folkhögskolans ansökningsformulär. Önskar du mer information kontakta oss på 0392-374 00 eller skicka ett mejl till info@mullsjofolkhogskola.se

För att få en tydligare bild av vem du är, vill vi att du skriver ett brev. I brevet vill vi att du svarar på följande:

Berätta kort om dig själv, din bakgrund och dina intressen.
Varför vill du gå just denna utbildning och vad är dina förväntningar att den ska ge dig?
Vad har du för tränings- och ledarerfarenheter?
Vad har du för erfarenheter av församling och andra kristna sammanhang (t ex KRIK)
Vilka positiva egenskaper har du och vad utmanas du av?
Vad betyder träning och din kristna tro för dig?